Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

ECSN-webinar Concrete and Sustainability

Beton en duurzaamheid over de grens Henk Wapperom - 18 juni 2024

Op 28 februari 2024 hield het European Concrete Societies Network (ECSN) voor een kleine zevenhonderd deelnemers uit heel Europa haar tweede webinar rond het thema 'beton en duurzaamheid'. In een vijf uur durend lezingenprogramma verzorgden wetenschappers en mensen uit de beroepspraktijk twaalf presentaties die de volle breedte van het duurzaamheidsspectrum voor het voetlicht brachten. Klimaatsceptici die nu nog durven te beweren dat wij in Nederland (te) ver voorop zouden lopen in het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, doen er goed aan het volledige programma te bekijken via de website van de ECSN: www.ecsn.eu.

In het kort

  • Het European Concrete Societies Network (ECSN) is een netwerk waarin momenteel betonverenigingen uit vijftien voornamelijk Noord-Europese landen vertegenwoordigd zijn.
  • Jaarlijks organiseert het ECSN een voor iedereen gratis toegankelijk webinar. Hierin worden ervaringen en kennis gedeeld over goede betontoepassingen.
  • In het meest recente webinar van het ECSN werden actuele ontwikkelingen over ‘beton en duurzaamheid’ gedeeld.
  • Behalve bijdragen over nieuwe bindmiddelen en secundaire toeslagmaterialen, waren er presentaties rond het belang van integraal construeren en het hergebruik van materialen, elementen en constructies.
  • Veel onderzoek richt zich op klinkervervangende grondstoffen (zoals hoogovenslak, poederkoolvliegas, gecalcineerde klei, puzzolanen, silica fume en kalksteenmeel) en supplementary cementitious materials (staalslakken en de assen die vrijkomen uit verbranding van biomassa).
  • Ook ontwerpers en constructeurs hebben een belangrijke rol in het terugdringen van de milieubelasting door integraal ontwerp. Hierbij moeten constructieve veiligheid, levensduur en CO2-uitstoot in een vroeg stadium op elkaar worden afgestemd.
  • De onderzoekstrajecten (P)RECAST en ReCreate (met Nederlandse inbreng) gaan over hergebruik van prefab-betonelementen en leggen de focus op demonteren en remonteren.
  • Het ECSN hield tot dusver drie webinars, die alle gratis terug te kijken zijn via de website van de ECSN (www.ecsn.eu).

De ECSN organiseert jaarlijks een voor iedereen gratis toegankelijk webinar. Hierin worden ervaringen en kennis gedeeld over goede betontoepassingen. Aan dit webinar kunnen alle vijftien lidverenigingen (zie kader ‘Wie zijn er lid van ECSN?’) hun ervaringen bijdragen. Dit jaar werd het webinar aan elkaar gepraat door gastvrouw Cecilie Hagby van de Norsk Betonforening en gastheer Børge Johannes Wigum van Steinsteypufélag Islands. Behalve bijdragen over nieuwe bindmiddelen en secundaire toeslagmaterialen, waren er presentaties rond het belang van integraal construeren en het hergebruik van materialen, elementen en constructies. Dit artikel beschrijft de belangrijkste gedeelde inzichten.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

1. Bij de hoogbouw voor EDGE Technologies in Berlijn is grootschalig gebruikgemaakt van een cement met een hoog vervangingspercentage kalksteenmeel (foto: DOKA)
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren