Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Diederik Veenendaal is Constructeur van het Jaar 2024

13 juni 2024

Diederik Veenendaal (Summum Engineering) is door de jury verkozen tot Constructeur van het Jaar 2024. Tijdens de feestelijke ceremonie op de Dag van de Constructeur op 6 juni overhandigde juryvoorzitter Nico Rabbers hem de prestigieuze prijs. Volgens de jury maakt zijn sterke focus op natuurlijke, biobased en circulaire materialen hem een pionier in de sector. Jaco Reusink (Ingenieursbureau gemeente Rotterdam) mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen voor zijn bewonderenswaardige loopbaan. Lonneke van Haalen (ABT) werd bekroond als Constructief Talent van het Jaar.

Diederik Veenendaal, CEO en constructeur bij Summum Engineering, is de nieuwe Constructeur van het Jaar. Zijn passie voor het vak en zijn duurzame ambities vielen op bij de jury. Zijn duurzame ambities vormen overduidelijk hét uitgangspunt van de positionering in de markt van zijn bureau, met een sterke focus op natuurlijke, biobased en circulaire materialen. Daarbij past hij op vernieuwende wijze innovatieve technieken toe zoals parametrisch ontwerpen, computational design en 3D-printing.

Sterke verbinding met onderwijs en wetenschap

Veenendaal, nog een relatief jonge constructeur, voldoet aan de belangrijke criteria om uitgeroepen te worden tot Constructeur van het Jaar. Hij draagt actief bij aan de zichtbaarheid en het belang van het constructeursvak en deelt zijn kennis veel via wetenschappelijke publicaties en online platforms. Daarnaast draagt hij actief bij aan de toekomst van het vak door regelmatig stagiaires op te leiden. ‘We hopen en verwachten dat hij nog lang mensen zal blijven inspireren’, aldus de jury. Veenendaal is de opvolger van Hans de Wit van TEC, de Constructeur van het Jaar 2023.

Oeuvreprijs 2024: Jaco Reusink

De Oeuvreprijs is uitgereikt aan Jaco Reusink van het Ingenieursbureau gemeente Rotterdam. Reusink bouwde een indrukwekkende carrière op waarbij bruggen en sluizen de rode draad vormen. Hij heeft gewerkt aan iconische projecten zoals de Erasmusbrug, de Haringvlietbrug en de HSL-brug bij Moerdijk. Hij heeft niet alleen bijgedragen aan het constructieve ontwerp, maar ook aan projectmanagement, schade-analyse en het upgraden en versterken van bestaande constructies.

Expertise van onschatbare waarde

Gedurende vele jaren heeft Reusink bijgedragen aan de ontwikkeling van het vakgebied door het geven van cursussen en opleidingen, deelname aan onderzoekscommissies, normcommissies en de toetsingscommissie van het Constructeursregister. De jury waardeert in hem de enorm belangrijke maar vaak onderbelichte expertise als toetser en reviewer. Die is zeker bij het toenemend gebruik van digitalisering en AI niet te onderschatten. ‘Reusink heeft gedurende zijn hele carrière een bijzondere en constante bijdrage geleverd aan ontwerpend en bouwend Nederland’, benadrukt de jury.

Constructief Talent van het Jaar 2024: Lonneke van Haalen

Naast de hoofdcategorieën werd ook de prijs voor Constructief Talent van het Jaar uitgereikt. Deze eer viel te beurt aan Lonneke van Haalen van ABT. Lonneke wordt gezien als de constructeur van de toekomst met uitstekende technische vaardigheden en een actieve bijdrage aan duurzaamheid. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van het eerste Paris Proof Rijksmonument van Nederland: de herontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht.

De constructeur van de toekomst

Doorslaggevend voor de jury was Van Haalens actieve bijdrage op het gebied van duurzaamheid en de MPG, binnen maar zeker ook buiten het eigen bureau, bijvoorbeeld als lid van de commissie Duurzaamheid van VNconstructeurs, de TC1 Duurzaamheid van Bouwen met Staal en door het geven van diverse lezingen. In projecten en projectteams zoekt ze actief de dialoog met andere disciplines vanuit de overtuiging dat dat leidt tot de mooiste projecten.

Welke eigenschappen bezit de Constructeur van het Jaar?

Juryvoorzitter Nico Rabbers, Hoofd Ingenieursbureau gemeente Rotterdam, vond het een grote eer dat hij de prijzen mocht uitreiken. De juryleden hebben de voorgedragen kandidaten beoordeeld op vier criteria: vernieuwende en aansprekende constructies, maatschappelijke relevantie, de ontwikkeling van het vakgebied en samenwerking.

Lef, ondernemerschap en inspiratie

De constructeur van vandaag, en zeker die van morgen, staat midden in een aantal grote uitdagingen en transities in de gebouwde omgeving in ons land. Het vraagt lef, ondernemerschap en inspiratie om hierin de juiste rol en verantwoordelijkheid te pakken. Om de verbinding te kunnen leggen tussen de techniek en de maatschappelijke (bouw)opgaven moeten constructeurs ook uit hun technische comfortzone kunnen treden. ‘Meertalig’ zijn, om alle projectpartners mee te nemen in een optimale constructieve oplossing om opdrachtgever of architect te helpen hun droom te realiseren is van groot belang.

Download het juryrapport CvhJ 2024.

Samenstelling jury

De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers uit de brede bouwsector. De Constructeur van het Jaar en de winnaars van de bijzondere onderscheiding van het voorgaande jaar maken altijd deel uit van de jury.

Nico Rabbers, Hoofd Ingenieursbureau gemeente Rotterdam, voorzitter
Joost Vos, Benthem Crouwel architecten
Hans de Wit, TEC, Constructeur van het Jaar 2023
Elgar Slooten, Witteveen+Bos, namens YouCon
Willem van Dijk, Heijmans
Niki Loonen, ABT, Koploper Duurzaamheid 2023

Twaalfde Constructeur van het Jaar

Diederik Veenendaal is de twaalfde Constructeur van het Jaar. De prijs wordt sinds 2012, met uitzondering van 2019, jaarlijks uitgereikt door VNconstructeurs en is erop gericht om de zichtbaarheid en bekendheid van het constructeursvak in positieve zin te vergroten. Niet alleen gericht op de brede bouwkolom, maar ook gericht op de toekomstige constructeur. Bekijk de volledige lijst van winnaars.

Hoewel de markt aan het afkoelen is, blijft de huisvestingsopgave en bijbehorende inrichtingsopgave in Nederland onverminderd groot. Met deze verkiezing wil VNconstructeurs ook een bijdrage leveren aan de bekendheid en aantrekkelijkheid van het vak, nu en in de toekomst.

De verkiezing wordt mogelijk gemaakt door een partnerschap van VNconstructeurs, KPE Groep, het Hoger Technisch Instituut en YouCon.

Reacties

De winnaars van verkiezing Constructeur van het Jaar 2024: Diederik Veenendaal, Lonneke van Haalen en Jaco Reusink, foto: René van den Burg
De winnaars van verkiezing Constructeur van het Jaar 2024: Diederik Veenendaal, Lonneke van Haalen en Jaco Reusink, foto: René van den Burg
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren