Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De wereld na vliegas

Duurzaam, groen, CO2-reductie, circulair, het zijn zomaar een paar begrippen die de laatste tijd veel worden gehoord. De zorg voor onze leefomgeving is letterlijk een hot topic geworden. Ten gevolge van de toenemende CO2-belasting warmt onze aarde op. Om deze opwarming een halt toe te roepen, heeft de Nederlandse overheid in het Klimaatakkoord als doelstelling opgenomen de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te reduceren t.o.v. van 1990. Om te voldoen aan deze eis zullen in Nederland onder ander de kolengestookte energiecentrales uiterlijk in 2030 worden gesloten.

Het sluiten van deze kolencentrales heeft gevolgen voor de vrijgekomen hoeveelheid poederkoolvliegas. Toepassing van poederkoolvliegas bij bereiding van betonspecie is al jaren gemeengoed. Toepassing van dit soort (latent) hydraulische poeders en puzzolanen in betonspecie hebben als voordeel dat het aandeel cementklinker substantieel lager wordt. Hierdoor is ook de CO2-belasting van betonspecie beduidend lager dan betonspecie geproduceerd met 100% klinker.

Door het ’wegvallen’ van poederkoolvliegas en marktwerking zal de zoektocht naar alternatieve vulstoffen worden geïntensiveerd. Deze zoektocht zal waarschijnlijk resulteren in verassend nieuwe producten. Geschiktheid voor toepassing in beton moet dan nog wel worden aangetoond.

Het worden weer interessante tijden voor de betontechnoloog

Naast onder meer sluiting van kolencentrales wordt binnenkort (10 juli, red.) het Betonakkoord ondertekend. In dit akkoord hebben publieke en private partijen afspraken gemaakt omtrent CO2-uitstoot en circulariteit. Doelstelling is dat over 12 jaar 100% van het vrijkomende beton hoogwaardig wordt hergebruikt. Nu is toepassing van secundaire materialen in de betonindustrie niet nieuw, maar toepassing van biobased toeslagmaterialen wel. Alhoewel de eigenschappen van deze nieuwe ’groene’ materialen nog niet allemaal bekend zijn, en regelgeving nog ontbreekt, zullen ze toch in de toekomst hun weg vinden in de betonindustrie.

Al met al worden het met deze nieuwe betontechnologische ontwikkelingen weer interessante tijden voor de betontechnoloog. 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren