Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Samenwerken aan veilige en duurzame constructies op de Dag van de Constructeur op 6 juni

14 mei 2024

Kennis delen en netwerken staan centraal tijdens de Dag van de Constructeur op donderdag 6 juni. Hoewel het thema van de dag, 'Samenwerken aan veilige én duurzame constructies', ongewijzigd is ten opzichte van vorig jaar, is de noodzaak en invulling ervan zeker niet minder actueel. Het volle sprekersprogramma bestaat uit drie keynotes (van Jack Smeets & Fries Heinis, Bram Mommers en Hans de Wit) en spraakmakende break-outsessies over Post Rotterdam, Houten woningconcept FLOW en de Oosterweelverbinding.

Het lijkt zo vanzelfsprekend: bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni waardevol. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma.

Keynotes 

De eerste keynote is een duo-presentatie van Jack Smeets (voorzitter VNconstructeurs) en Fries Heinis (Algemeen Directeur Bouwend Nederland), beiden lid van de Stuurgroep Veiligheid in de bouw. Zij vertellen hoe we er sectorbreed voorstaan met de implementatie van het programma Veiligheid in de bouw, met name op het gebied van het borgen van constructieve veiligheid.  

Bram Mommers (Global Techology Officer, Arcadis) gaat het in de tweede keynote hebben over artificial intelligence en de invloed van deze digitaliseringsontwikkeling op de rol van de ingenieur/constructeur. 

In de derde en laatste keynote vertelt huidig Constructeur van het Jaar Hans de Wit (Managing Director / Tunnel Engineering Consults (TEC)) over de wereldwijde ontwikkelingen in de tunnelbouw. Hij zal onder andere ingaan op de duurzaamheidsparadox, ofwel het spanningsveld tussen ontwerpen en bouwen voor een lange levensduur (durability) en het verminderen van het gebruik van milieu- en CO2-intensieve materialen (sustainability). 

Bekijk de sprekers op de Dag van de Constructeur 2024

Verdiepende break-outsessies

Naast de keynotes biedt de diverse mix aan break-outsessies ruimte voor verdieping. De sessies behandelen spraakmakende projecten zoals Post Rotterdam, Houten woningconcept FLOW en de Oosterweelverbinding (zie hieronder), maar ook de Fenixloods in Rotterdam en de verbouwing van het Centraal Station van Amsterdam. Ook komen actuele thema’s aan bod, zoals forensisch schadeonderzoek, duurzaam door slank ontwerp in beton en Paris Proof constructies. Voor ieder wat wils, of het nu om woningbouw, utiliteitsbouw of infra gaat.

 • Rob Doomen (Pieters Bouwtechniek)
  Post Rotterdam
  Het ontwerpproces en de ontwerpkeuzes voor de fundering, de stabiliteit en de gevelconstructies van de hoogbouwtoren op het voormalige Postkantoor aan de Coolsingel. Daarnaast worden het uitvoeringsproces, de bouwmethodiek en de meest complexe delen van de detailengineering behandeld.

 • Laurens Ensink (BAM wonen)
  Houten woningconcept FLOW
  Duurzame, circulaire en gezonde woningen met een constructie volledig in hout, die ook betaalbaar zijn. In de presentatie gaat Ensink in op de constructieve principes van een FLOW-woning, het parametrisch ontwerp en de industriële fabrieksmatige productie van de woningen.

 • Okke Los (Witteveen+Bos)
  Oosterweelverbinding
  De Ring van Antwerpen wordt vervolledigd met het realiseren van het laatste, ontbrekende kwart waardoor een betere spreiding en redundante ontstaat. Grote delen van de huidige Ring worden onder maaiveld gebracht om op de bovenliggende ruimtes het Antwerpen van de nabije toekomst vorm te geven.

Constructeur van het Jaar en Constructeursregister  

Tijdens de Dag van de Constructeur wordt traditioneel de nieuwe Constructeur van het Jaar bekend gemaakt. Een eervolle erkenning voor constructeurs die zich buitengewoon inzetten voor het constructeursvak. Verder worden de geaccrediteerde registerconstructeurs, -ontwerpers en -toetsers feestelijk bekendgemaakt.  

Dag van de Constructeur 2024: 6 juni @Buitenplaats Kameryck

De Dag van de Constructeur, op 6 juni Buitenplaats Kameryck in Kamerik, is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut en YouCon. De dag is speciaal aanbevolen voor constructeurs, maar zeker ook interessant voor alle (aankomend) professionals die werkzaam zijn in de bouw. Voor het volledige programma en alle praktische informatie, ga naar www.dedagvandeconstructeur.nl, of meld je direct aan.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren