Platform over technologie en uitvoering van beton

Contec verliest patent HSB-overlagingen

woe 9 mei 2018

Na een jarenlange juridische strijd verliest de Contec het Europese octrooi over het overlagen van stalen bruggen met hogesterktebeton. Het patent had volgens het Europees octrooibureau nooit aan de Deense leverancier mogen worden toegekend. Zij speelden zelf namelijk maar een beperkte rol bij de ontwikkeling van de techniek.

De techniek biedt uitkomst voor stalen bruggen die niet meer aan de veiligheidseisen voldoen als gevolg van vermoeiingsproblemen. Het asfalt op de stalen rijvloer wordt vervangen door een dunne laag, gewapend hogesterktebeton met staalvezels. Met deze techniek is in Nederland op brede schaal ervaring opgedaan, onder meer bij de brug Hagestein, de Hollandse brug, de Muiderbrug, de Galecopperbrug en de brug bij Ewijk.

Samenwerking

Belangrijk in de ontwikkeling van de techniek was Peter Buitelaar, die destijds in dienst was bij Contec. Voor de techniek werkte hij vooral samen met Rijkswaterstaat, de TU Delft en Nederlandse aannemers. In 2003 vroeg Contec in het geheim een octrooi aan, tot verbazing van Buitelaar. "De techniek was ontwikkeld op kosten van de belastingbetaler en de Nederlandse staat moest daar de vruchten van plukken. Niet een of andere Deense mortelverkoper,” zegt Buitelaar tegen Cobouw.

Buitelaar heeft jarenlang strijd gevoerd tegen zijn oude werkgever. Dat heeft nu dus succes opgeleverd. Daarmee is de weg vrij voor iedereen om de versterkingstechniek zonder belemmeringen toe te passen. In Nederland gebeurde dat afgelopen jaren toch al wel, maar in Duitsland dwong Contec royalty's af bij opdrachtgevers. 

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren