Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Circulair viaduct geplaatst

6 december 2018

Op 4 december 2018 is bij Kampen het circulaire viaduct geplaatst. Het viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en herbouwd. Het is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd.

Het viaduct is het resultaat van een een samenwerking tussen van Hattum en Blankevoort/VolkerInfra, Spanbeton/VBI, SBRCURnet, SGS Intron en Rijkswaterstaat. Het brugdek is modulair opgebouwd uit meerdere losse elementen, zowel in breedte als in langsrichting.  Deze elementen zijn demontabel en hebben hanteerbare afmetingen zodat deze afzonderlijk eenvoudig transporteerbaar zijn.

De constructieve samenhang wordt verkregen door het aanbrengen van langs- en  dwarsvoorspanning. Voor de voorspanning wordt voorspanning zonder aanhechting gebruikt (VZA). Het moet immers na het gebruik van het dek wederom kunnen worden verwijderd, zodat de  elementen uit elkaar kunnen worden gehaald. Dit is met voorspanning met aanhechting niet mogelijk. Conform de ROK is dit eigenlijk niet toegestaan. Aangezien Rijkswaterstaat een van de participanten is in het consortium, is afgesproken om voor de betreffende testcase de aanvullende regels vanuit ROK terzijde te schuiven. Circulariteit is dus maatgevend ten opzichte van de geldende (aanvullende) regelgeving van Rijkswaterstaat. 

Verder is de druklaag achterwege gebleven om het demonteren van de elementen mogelijk te maken.

Meer over techniek

Over het circulaire viaduct is eerder in Cement het artikel 'De weg naar een circulair viaduct' gepubliceerd.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren