Platform over technologie en uitvoering van beton

Circulair beton voor wandelpad Boswachterij Westenschouwen

do 16 maa 2017

Staatsbosbeheer is begonnen met het opknappen van het Familiepad in Boswachterij Westerschouwen. Drie kilometer wandelpad wordt in beton gegoten, zodat families met kinderwagens en rolstoelen er veilig gebruik van kunnen maken. De oude tegels worden ter plaatste gemalen en hergebruikt als grondstof voor het te storten beton.

Met de opkomst van het toerisme in de jaren zestig zijn er verschillende fiets- en wandelpaden aangelegd in Boswachterij Westerschouwen. Er zijn daarvoor destijds wel 300.000 tegels met de hand in het bos neergelegd. De tegels van de fietspaden zijn zo’n vijftien jaar geleden al vervangen door beton en nu is het Familiepad aan de beurt. Alleen dat wandelpad bestaat nog uit tegels die steeds verzakken en weer recht gelegd moeten worden. Een arbeidsintensieve klus. Regelmatig worden de tegels weer op hun plek gelegd, maar als er één mol onderdoor gaat liggen ze weer schots en scheef. Van het negen kilometer lange Familiepad wordt het rondje van drie kilometer opgeknapt.

Circulair beton

Het nieuwe pad is al langer een wens van Staatsbosbeheer, maar het vernieuwen van een pad door duinen is erg duur. Een aannemer moet rekening houden met zandgrond, boomwortels, smalle paden en hoogteverschillen. Dat is een hele uitdaging. Deze week start de aannemer met het voorbereidende werk met grof materiaal, zoals een puinfrees. De huidige tegels worden ter plaatse vermalen. Daarna wordt het pad aangelegd met een machine die de vermalen tegels vermengd tot beton. Een nieuwe en duurzame techniek die past in de gedachte van een circulaire economie.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren