Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

BunkerToren is opgeleverd

20 januari 2023

Deze week is de BunkerToren in Eindhoven opgeleverd. De monumentale Bunker van Huig Maaskant is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van 100 m hoog. Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven.

De Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Het voormalig studentencentrum, dat in verval was geraakt, ontsnapte ternauwernood aan de sloop. De toevoeging van een woontoren maakte de zorgvuldige renovatie van de Bunker mogelijk en geeft deze historische plek een nieuwe bestemming.

De vorm en materialisering van de nieuwe BunkerToren zijn direct afgeleid van de karakteristieke elementen van de bestaande Bunker. In plaats van om het monument heen te werken, met een strikte scheiding of sterk contrast tussen oud en nieuw, werd bij het ontwerp juist gekozen voor een gedurfde voortzetting van de stijl van Maaskant. Drie materialen die sterk aanwezig zijn in het werk van de wederopbouwarchitect – beton, glas en hout – komen ook terug in de toren.

De woontoren heeft een uniek taps toelopend ontwerp dat verwijst naar de schuine wanden van de oorspronkelijke Bunker. De asymmetrische en getrapte vorm, geeft de BunkerToren telkens een ander perspectief. Door middel van drie verschillende secties wordt het gebouw steeds lichter en transparanter richting de top. De grote glaspartijen boven in de toren symboliseren de opening van de gesloten Bunker en bieden de bewoners een prachtig uitzicht over de lichtstad.

Bijzonder aan het project is de slanke constructie. Vanuit het principe duurzaam construeren is voor de nieuwbouw van de 100 m hoge BunkerToren gezocht naar een minimale betonconstructie, zowel voor de vloeren als de betonwanden.

De nieuwe BunkerToren, foto: Sebastian van Damme

Foto: Sebastian van Damme

Foto: Christian van der Kooy

Foto: Marcel IJzerman

Foto: Sebastian van Damme

Foto: Foto: Sebastian van Damme

In de toren zijn 210 huur- en koopwoningen te vinden, verdeeld over 32 verdiepingen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 m2 en combineren ruime plattegronden met grote ramen, luxe natuurlijke materialen en een eigen buitenruimte. De gerenoveerde Bunker biedt 3000 m2 aan kantoorruimte voor GoodHabitz en een openbaar Grand Café.

De BunkerToren is een gezamenlijke ontwikkeling van RED Company en Being. De toren is ontworpen door Powerhouse Company. De uitvoering was in handen van Van Wijnen. Constructeur van dit project was IMd Raadgevende Ingenieurs.

Bron: Van Wijnen & RED Company

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren