Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Bunker doorgezaagd

28 februari 2011

In het kader van het project Molenkade wordt de 80 km lange Nieuwe Hollandse Waterlinie voor het grote publiek beleefbaar gemaakt. Een van de onderdelen van het project is het toegankelijk maken van bunker 599. De ontwerpers Erick de Lyon en Ronald Rietveld vatte het idee op om de betonnen bunker letterlijk door te zagen.

De bunker is te zien vanaf de A2 tussen de knooppunten Deil en Everdingen. Dwars door de bunker loopt, vanaf de Diefdijk, het nieuwe Waterliniepad over een steiger naar een zogeheten inundatieveld (land dat onder water wordt gezet als middel ter verdediging). Visueel lijkt het alsof de wandelaar het water inloopt. In werkelijkheid slaat de wandelroute net na de bunker rechtsaf over de oude kade.

Het zagen van de 1 m brede doorgang was een kunststuk op zichzelf. De bunker is gemaakt van maar liefst 2,15 m dik gewapend beton, bedoeld om in tijden van oorlog beschietingen tegen te houden. Gekozen is eerst een schuine zaagsnede te maken. Deze eerste zaagsnede werd tevens gebruikt als proef, om zo de juiste zaagmethodiek te kunnen vaststellen. Nadat de definitieve rechte zaagsnedes waren gemaakt, konden de tapse elementen als puzzelstukjes uit de bunker worden getakeld.

Lees meer over bunker 599 in Cement 2011/2.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren