Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Buigen of barsten

Hoofdredactioneel Betoniek 2021/01 Hans Kooijman

Wanneer deze editie van ons geliefde vakblad jullie onder ogen komt heeft iedereen - die dat mag en kan - weer een stem uitgebracht over de toekomst van ons land. Ik heb zelf met de nodige aandacht vooraf een aantal partijprogramma's en kieswijzers doorwrocht, maar geen van de partijen profi leert zich duidelijk over beton en dat is een gemiste kans.

Er blijft een grote bouwopgave bestaan, niet alleen met de veelbesproken ‘miljoen woningen’, maar ook met de instandhouding van het bestaand areaal. Alles wat we gebouwd hebben gaat immers ook weer – eens – kapot en bouwen heeft een fl inke impact op de maatschappij en het milieu. Ook kost bouwen geld en laten we maar hopen dat er door onze toekomstige bestuurders verstandig – en voor ons ruimhartig – budgetteren. Wij kunnen ons dan zelf verder richten op onze eigen coalities van cement, zand en grind en waar nodig een beetje staal. Dat het bij die coalitievorming ook een zaak van ‘buigen of barsten’ is, blijkt ook in ons vakblad.

Zo besteden we uitgebreid aandacht aan het aspect scheurvorming en zien we een verrassend voorbeeld van de buigzaamheid van beton bij het gebruik van een pneumatische bekisting. Zelfs verhard beton is soms nog een stuk meegaander dan gedacht.In deze uitgave ook weer de nodige aandacht voor het doelmatig omgaan met de schaarse bronnen van moeder Aarde. Daarbij ontstaat het beeld dat we door onze – herbruikbare – afvalstoff en dreigen te raken. Is dat een oplossing of juist een nieuw
probleem?

Ik wens jullie veel leesplezier met de mooie verrassingen uit de betonwereld. Benieuwd welke verrassingen er binnenkort uit Den Haag komen. 

Hans Kooijman
Hoofdredacteur Betoniek Vakblad
Voor reacties: hanskooijman@betoniek.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren