Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Bouwbesluit vertraagd door energieprestatienorm

3 november 2010

Het nieuwe Bouwbesluit gaat vanwege fouten in het besluit hoogstwaarschijnlijk pas begin 2012 in. Dat is een halfjaar later dan oud-minister Eimert van Middelkoop eerder aankondigde. Onder andere moet de energieprestatienorm eerst worden vastgesteld door NEN.

Reden van uitstel is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder wonen tegenwoordig valt, de extra tijd namelijk hard nodig zal hebben om fouten of vaagheden in het wetsontwerp te herstellen. Die fouten kwamen aan het licht tijdens praktijkproeven die net zijn afgerond. Een van de vaagheden betreft de energieprestatienorm. Zodra het centrum van normalisatie NEN de energieprestatienorm NEN 7120 heeft vastgesteld, wordt het Bouwbesluit gewijzigd. Vanaf dat moment verwijst het naar de nieuwe energieprestatienorm.

Strengere eisen

Dat blijkt uit de toelichting bij het besluit om het Bouwbesluit te wijzigen. Maar de tabel waarin voor gebouwen met een woonfunctie als energieprestatiecoëfficiënt (EPC) maximaal 0,6 wordt voorgeschreven maakt vanaf 1 januari wel deel uit van het Bouwbesluit. In die tabel staan een EPC 1,3 voor woonwagens en 1,1 voor kantoorfuncties. Ziekenhuizen en winkels hoeven minder te presteren met een EPC van maximaal 2,6. De strengere eisen zullen volgens de toelichting leiden tot een toename van energiebesparende maatregelen. Die verwachting is gebaseerd op het rapport 'Aanscherpingsstudie EPC - woningbouw 2011' van raadgevend ingenieursbureau DGMR.

Definitief

Minister Piet Hein Donner (BiZa) zal zich voor zijn definitieve standpunt (weer uitstellen of niet) mede baseren op een advies van het Overleg Platform Bouwregelgeving (OPB). Eind deze week komen de leden van dat overlegorgaan bij elkaar om het advies op te stellen. In het platform hebben onder meer Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bouwtoezichthouders een belangrijke stem. De twee partijen waren ook betrokken bij de praktijkproeven.

De NEN 7120 zal de energieprestatienormen NEN 5128 (voor woonfuncties) en NEN 2916 (voor utiliteitsgebouwen) vervangen. Gevolg van het uitstel van het Bouwbesluit is dat de Eurocode II ook vertraging oploopt. Na vaststelling van de nieuwe norm houdt de minister rekening met een gewenningsperiode van drie maanden.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren