Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Depot Boijmans van Beuningen af door laatste glaspaneel

10 november 2020

Het Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, is af. Dinsdag 10 november is het laatste glaspaneel geplaatst en daarmee is het gebouw in het Rotterdamse Museumpark aan de buitenkant gereed.

Wethouder Bas Kurvers: "Het depot is nu al een geliefd en fotogeniek gebouw. Met het plaatsen van het laatste glaspaneel aan de wand ronden we de bouw aan de buitenkant af. Ik kijk erg uit naar het moment dat iedereen volgend najaar de afgeronde bouw aan de binnenkant ook kan zien met een spectaculaire entree, kunstvitrines, depots, een restaurant op het dak en natuurlijk alle 151.000 kunstobjecten.”  

Gevel 
De depotgevel, bestaande uit 6.609 m2 spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam.

Samenwerking 
Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.

projectgegevens

Project: Depot Boijmans Van Beuningen
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Gebruiker: Museum Boijmans Van Beuningen
Architect: MVRDV
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installatieadviseur: Royal HaskoningDHV
Bouwfysisch adviseur: Peutz
Adviseur glasgevel: ABT
Aannemer: BAM
Leverancier betonmortel: Cementbouw
Leverancier prefab gevels: MBS Cascobouw
Bouwperiode: 2017-2020
Bouwkosten: ca. 60 miljoen euro
Hoeveelheid toegepast beton: ca. 9.250 m3

Meer over ontwerp en constructie

Meer lezen? Vakblad Cement besteedde eerder in een serie van drie artikelen uitgebreider aandacht aan het architectonisch ontwerp, het constructief ontwerp en de robuustheidsanalyse van het nieuwe depot van Boijmans Van Beuningen. En ook in de rubriek Beton in beeld verscheen een artikel over het kunstdepot, Meesterwerk in beton. Daarnaast verschenen in Betoniek twee artikelen over dit intrigerende project: in ‘De cirkel is rond’ lees je over de bijzondere bekistingsoplossing voor de onderste bouwlaag en in 'Storten zelfverdichtend beton een precisiewerk’ over het precisiewerk dat kwam kijken bij het storten van het zelfverdichtend beton voor de kolommen.

Tektoniek

Het kunstdepot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam staat uitgebreid beschreven en geïllustreerd op www.tektoniek.nl. Tektoniek is het kennisnetwerk voor architectuur in beton. Via lezingen, projectbezoeken, workshops, expert meetings en online communicatie wordt informatie, inspiratie en ondersteuning geboden aan (toekomstige) architecten, constructief ontwerpers, bouwkundig adviseurs en producenten. Daarbij gaat het altijd om de relatie tussen vormgeving, constructie en maakbaarheid.

Reacties

Plaatsing laatste glaspaneel op depot met wethouder Bas Kurvers_ museumdirecteur Sjarel Ex_architect Fokke Moerel van MVRDV en directeur Roelof Prins van Stichting De Verre Bergen. Foto aad hoogendoorn
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren