Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

Betoniek Standaard 17/16: Kruipend beton

Een inleiding tot het fenomeen kruip - 17 november 2023

Wanneer beton wordt belast, door het eigen gewicht of door een externe belasting, vervormt het. Bij een kortdurende en niet al te grote belasting zal na het weghalen van de belasting het beton weer terugveren in zijn oude vorm. De vervorming is dan elastisch. Maar als de belasting aanwezig blijft, vindt er na de initiële vervorming een blijvende vervorming plaats, die langzaam toeneemt met de tijd. Deze blijvende vervorming in de tijd noemen we kruip. Die vervorming kan substantieel zijn en daarom willen we dit fenomeen begrijpen en kunnen voorspellen.

In deze Betoniek gaan we in op diverse aspecten van kruip. We beschrijven wat het precies is, wat er bij kruip gebeurt in het beton en hoe we kruip kunnen berekenen. Daarna bekijken we hoe de betonsamenstelling en het ontwerp de kruip beïnvloeden. Ten slotte kijken we naar hoe kruip kan worden gemeten en naar het belang van kruip voor de praktijk.

Inhoudsopgave

  • Kruip
  • Eurocode
  • Mechanisme kruip
  • Factoren vanuit het ontwerp
  • betonsamenstelling
  • Meten van kruip
  • Kruip in de praktijk
  • Tot slot

 

Kruip

Onder kruip verstaan we de tijdsafhankelijke vervorming van een materiaal onder constante belasting. Het gaat dus om een geleidelijke vervorming die optreedt na de direct optredende vervorming. Deze vervorming is grotendeels permanent en verdwijnt dus niet helemaal wanneer de belasting wordt weggenomen. Alle materialen vertonen in meer of mindere mate kruip. Kruip is relatief snel zichtbaar bij elastiek waaraan een gewichtje wordt gehangen. Het elastiekje zal direct uitrekken en wanneer het gewichtje snel wordt weggehaald volledig terugveren. Maar wanneer het gewichtje niet wordt weggehaald, zal het elastiekje langzaam verder uitrekken. Bij een langdurige, vaste vervorming van een elastiekje, zoals een elastiekje om een doos, zal door kruip de spanning afnemen; dit heet spanningsrelaxatie (zie kader ‘Spanningsrelaxatie). Kruip heeft bijvoorbeeld ook tot gevolg dat een waslijn steeds minder strak zal staan en dat planken van een boekenkast na verloop van tijd blijvend doorbuigen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Marc Vrehen - Op persoonlijke titel 20 december 2023 08:06

Is het ook mogelijk om losse uitgaven van Betoniek te bestellen/ kopen.?

Kruipend beton
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren