Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Betoniek Standaard 17/04 - Beton in bloei

Over kalkuitslag en beton - 27 oktober 2020

Bij het opleveren van een betonconstructie wordt deze visueel beoordeeld. Aandachtspunten zijn onvolkomenheden die een risico vormen voor de levensduur, zoals scheuren, grindnesten of andere beschadigingen. Wanneer er esthetische eisen aan een betonconstructie worden gesteld, zijn deze onvolkomenheden natuurlijk van belang. Hierbij is er extra aandacht voor bijvoorbeeld kleurverschil, (grijs)tintverschil, vlekken en strepen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze onvolkomenheden. In deze Betoniek wordt één van die oorzaken tegen het licht gehouden: kalkuitslag. We gaan in op het mechanisme achter deze kalkuitslag en proberen een antwoord te geven of en hoe het is te voorkomen en eventueel is te herstellen.

Kalkuitslag

Kalkuitslag, ook wel kalkuitbloei genoemd, is een verschijnsel waarbij een in water opgeloste stof vanuit het beton naar buiten kan treden en zich aan het betonoppervlak herkenbaar en langdurig aftekent. Voorwaarde voor het fenomeen is dat het beton voldoende permeabiliteit heeft en er voldoende water beschikbaar is om transport van de opgeloste stof te ondersteunen. De opgeloste stof is in dit geval een zout dat in de vorm van zoutkristallen als witte uitslag op het betonoppervlak achterblijft. Zouten zijn een groep chemische verbindingen waarvan keukenzout (natriumchloride, NaCl) de bekendste is. Het zout dat verantwoordelijk is voor kalkuitslag, is echter geen keukenzout. Daarover zo meer. Kalkuitslag kennen we van horizontale oppervlakken zoals betonstraatstenen, tegels of industrieplaten en ook van verticale oppervlakken als schoonbetonwanden. Kalkuitslag is in het bijzonder goed zichtbaar op donker of gekleurd beton (foto 1). Kalkuitslag heeft in de regel geen consequenties voor de levensduur van beton of een betonconstructie. Naast kalkuitslag op beton kennen we het ook als oorzaak van witte uitslag op metselwerk. Dit laatste valt buiten het bereik van deze Betoniek.

Kalkuitslag op beton heeft een directe relatie met de toepassing van cement in beton. Hoe dat zit, lichten we nu toe.

Volledige artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar voor onze leden. Nog geen lid? meld je aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2020. All rights reserved.
Gratis webinar

Op 3 december organiseren Betonhuis en Betoniek voor leden en lezers een webinar over de duurzame trends en ontwikkelingen in betonmortel.

Inschrijven

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren