Platform over technologie en uitvoering van beton

Beproevingsprotocol autogene krimp

woe 15 mei 2019

Bij de realisatie van betonnen constructies wordt nog wel eens schade geconstateerd in de vorm van scheurvorming. Autogene krimp kan daarvan een van de oorzaken zijn. Er wordt steeds meer bekend over dit fenomeen maar voor een echt goed beeld is nieuwe praktijkinformatie nodig. Er is nu een beproevingsprotocol opgesteld op basis waarvan nieuwe meetgegevens kunnen worden verkregen en met elkaar kunnen worden vergeleken.

In 2015 is de Adviescommissie Autogene Krimp ingesteld. In de eerste fase lag de nadruk op een inventarisatie van de kennisinfrastructuur. Deze fase is afgesloten met de publicatie van het preadvies Autogene krimp.

De publicatie ‘CROW-CUR Beproevingsprotocol 1:2019 - Autogene krimp’ is het resultaat van fase 2. De publicatie behandelt een beproevingsprotocol om autogene krimp op uniforme wijze te meten, omdat verschillende partijen andere beproevingsmethoden gebruikten waardoor resultaten moeilijk vergelijkbaar waren. De uitgave van dit rapport is mede mogelijk gemaakt door RWS GPO en het Betonhuis.

In de derde fase is fundamenteel onderzoek voorzien over autogene krimp en goede gevalideerde rekenmodellen om de gevolgen van autogene krimp op een adequate manier in rekening te brengen.

Stutech-studie

Ook de studievereniging Stutech start een studie naar autogene krimp. Een studiegroep zal op zoek gaan naar de factoren vanuit de betontechnologie die van invloed zijn het fenomeen. Naast literatuur over autogene krimp stelt ENCI ook een database beschikbaar die relevante input geeft. In overleg met deze studiegroep moet deze database worden doorontwikkeld en geanalyseerd om het mechanisme achter autogene krimp te duiden.
Dat er veel interesse is in het onderwerp blijkt wel uit het aantal deelnemers dat zich hebben aangemeld voor de studiegroep.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren