Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Betoniek Standaard 17/23: Ken je korrel

De eigenschappen van toeslagmateriaal voor beton - 26 augustus 2025

De wereld van toeslagmaterialen is in beweging. Waar we ooit vertrouwden op het Nederlandse zand en grind als stevig skelet in onze betonsamenstelling, zijn deze grondstoffen door de afbouw van zand- en grindwinning in Nederland steeds moeilijker te verkrijgen. Hoewel de import van riviergrind, zeemateriaal, graniet en basalt inmiddels bekend terrein vormen, brengen ze toch andere eigenschappen met zich mee. In deze Betoniek bekijken we de invloed van toeslagmaterialen op de levensduur van beton. Hoe beoordelen we toeslagmaterialen?

Inleiding

Beton wordt gemaakt door fijn en grof toeslagmateriaal met cementpasta aan elkaar te lijmen. Ongeveer 70% van het betonvolume bestaat uit toeslagmaterialen, die zo het harde korrelskelet vormen. In een beton zonder toeslagmaterialen zouden er problemen ontstaan door excessieve warmteontwikkeling en een te grote krimp van de cementpasta tijdens het uitharden, om nog maar te zwijgen van de hoge kostprijs van een dergelijk beton. Beton zonder toeslagmateriaal is als een fiets zonder wielen. Het is logisch dat de keuze van toeslagmateriaal invloed heeft op de eigenschappen van het ermee vervaardigde beton. Het toeslagmateriaal moet hard, sterk en duurzaam zijn. Het mag ook niet te veel bestanddelen bevatten die de hydratatie of hechting van cementpasta negatief beïnvloeden, of op lange termijn schades veroorzaken. Sommige toeslagmaterialen zijn niet geschikt voor elke toepassing.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Coverfoto: Paul Vermeulen
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Betoniek ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren