Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Actieplan voor het vergroten constructieve veiligheid verder uitgebreid

23 november 2021

Het plan van het ministerie van BZK voor een verplichte periodieke beoordeling van publiek toegankelijke gebouwen kan op brede steun in sector rekenen. Dat bevestigen vijf samenwerkende partijen in een brief aan BZK. Ook wordt het actieplan dat de veiligheid in de bouwsector structureel moet vergroten, verder uitgebreid.

In augustus 2019 stortte een deel van het tribunedak van het AZ-stadion in Alkmaar in. Naar aanleiding daarvan startte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een uitvoerig onderzoek. In het rapport dat uit dat onderzoek volgde, verzocht de OVV aan vijf partijen uit het TOPoverleg Veiligheid (Bouwend Nederland, het Opdrachtgeversforum in de bouw, VNconstructeurs, Governance Code Veiligheid in de Bouw, Koninklijke NLingenieurs) om de bevindingen mee te nemen in hun actieplan voor het vergroten van de veiligheid in de bouwsector. Dat plan was al eerder in gang gezet naar aanleiding van een rapport van de OVV over de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.

In zijn 'AZ-rapport' vroeg de OVV onder meer aandacht te besteden aan de kwaliteitscontrole op het onderhoud aan de constructie van gebouwen waar veel mensen komen (NEN-EN 1990 gevolgklasse 3). De vijf partijen beloven in de brief om naast de ontwerp- en realisatiefase ook meer aandacht te besteden aan de kwaliteitscontrole in de beheerfase en de rol van de eigenaar daarbij.
Ook de oproep van de OVV om bij oplevering van een gebouw aan de eigenaar een zorgvuldig samengesteld en compleet bouwdossier te verstrekken, kan op instemming rekenen. Datzelfde geldt voor de wens om met een systematiek te komen om incidenten te registreren. Voor dit alles breiden de vijf partijen hun actieplan op drie punten uit.

De oproep van de OVV om bij oplevering van een gebouw een zorgvuldig samengesteld en compleet bouwdossier te verstrekken kan op instemming rekenen

Brief met reactie op aanbevelingen OVV

De brief van de vijf partijen met een reactie op de aanbevelingen van de OVV is te lezen op www.vnconstructeurs.nl.

Artikelenserie

Binnenkort start Cement, in samenwerking met VNconstructeurs met een artikelenserie over constructieve veiligheid. Houd het vakblad en Cementonline in de gaten!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren