Platform over technologie en uitvoering van beton

Revolutionair ontwerp ultraslanke hybride trap

woe 12 apr 2017

Ingenieursbureau ABT heeft recent een surrealistisch slanke trap van beton en glas gerealiseerd voor haar eigen hoofdkantoor in Velp. De ultraslanke hybride trap, met een dikte van ongeveer 5 cm, overspant een afstand van bijna 6 m zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De sierlijke trap gaat zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare.

De nieuwe trap in het hoofdkantoor van ABT in Velp bestaat uit één gedeelte, is vier keer slanker dan gangbaar en zweeft naar de eerste verdieping. Om de trap (ontworpen door JHK Architecten) zo slank te krijgen, moesten beton en glas constructief samenwerken. Het glas is onzichtbaar met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. Zonder het glas zou de trap werken als een verende plank. ABT berekende de constructie met speciale software. Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Onder meer de wapening en de krachten vanuit het glas moesten op elkaar worden afgestemd.

Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap, is gekozen voor zelfverdichtend ultra-hogesterktevezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. De ultraslanke trap vereiste een innovatief stortproces, ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton. Voor het ontwerp van de glazen balustrade zochten ABT en glasleverancier Si-X de absolute grenzen van het materiaal op. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties, iets wat zelden of nooit vertoond is.

Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De sierlijke trap gaat hiermee zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare.
 

Meer lezen

Binnenkort verschijnt in Cement een artikel over het ontwerp en de constructie van de ultraslanke hybride trap.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren