Glas bevordert sterkte en levensduur beton

maandag 27 februari 2012 1 reactie 1033x gelezen

Cement mixen met gerecycled glas in beton maakt het materiaal sterker, beter bestand tegen water en bevordert bovendien de levensduur. Dat wijst onderzoek van de Michigan State University uit. Het beton, waarin 20% glas is verwerkt, is drie jaar lang getest op enkele trottoirs van de campus van de universiteit.

foto: G.L. Kohuth

foto: G.L. Kohuth

Alkali-silicareacties (asr) kunnen voorkomen wanneer glas in beton wordt verwerkt. Hierdoor kan het materiaal uitzetten en scheuren. Door het glas zeer fijn te malen, wordt deze nadelige reactie onderdrukt, volgens professor Parviz Soroushian. “Het gemalen glas gaat een secundaire reactie aan met het gehydrateerde cement die bijdraagt aan de positieve eigenschappen van beton.”

 

Naast de verbeterde kwaliteiten van het beton, zorgt de toepassing van glas ook voor een afname in glasafval. Daarnaast worden CO2-emissies en energieverbruik gereduceerd tijdens de productie van het cement.

 

Meer informatie vindt u op de site van Michigan State University (engels).


Reacties Reacties

Dr. Werner Remarque 28/02/2012 12:19

De uitvinding van de professor is geen nieuw item. Op dit gebiet hebben al andere mensen een onderzoek gedaan en gepubliceerd. Met name in UK en Duitsland. Maar: Glasaval bestaat niet. Gebruikt glas kan beter hergebruikt worden om nieuw glas de maken. Dit is beter voor de economie en voor het milieu. Bovendien vragt het malen van glas veel energie.
Reageren
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Betoniek, platform over technologie en uitvoering van beton is een uitgave van Aeneas.
© 2017 www.betoniek.nl - alle rechten voorbehouden.