Bewust bouwen met beton

Bookmark Download dit artikel Print deze pagina

donderdag 22 december 2016 Betoniek Vakblad 2016/4 92x gelezen

Beton heeft zeer uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om duurzaam bouwen. Naast milieuaspecten, zoals CO2-reductie, zijn er ook andere aspecten die aandacht verdienen. Vanuit dat perspectief kozen de leden van VOBN 1) ervoor betonmortel te gaan produceren met aantoonbaar evenwicht tussen economische, sociale en milieubelangen. In 2009 kreeg dit vorm in een zogenoemde MVO-agenda, opgesteld in nauw overleg met stakeholders en gefaciliteerd door MVO Nederland. Deze MVO-agenda is doorontwikkeld tot het in 2012 gelanceerde keurmerk Beton Bewust. Na enige jaren ervaring met het keurmerk, worden de eerste resultaten zichtbaar.

 

auteurs

Màrie van der Poel

VOBN

 

Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4

Links in dit artikel

Pagina 1

auteur M?rie van der Poel VOBN 1)
Keurmerk Beton Bewust begint vruchten af te werpen
Beton heeft zeer uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om
duurzaam bouwen. Naast milieuaspecten, zoals ...
auteur M?rie van der Poel VOBN 1) Keurmerk Beton Bewust begint vruchten af te werpen Beton heeft zeer uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om duurzaam bouwen. Naast milieuaspecten, zoals CO2-reductie, zijn er ook andere aspecten die aandacht verdienen. Vanuit dat perspectief kozen de leden van VOBN 1) ervoor betonmortel te gaan produceren met aantoonbaar evenwicht tussen eco- nomische, sociale en milieubelangen. In 2009 kreeg dit vorm in een zogenoemde MVO-agenda, opgesteld in nauw overleg met stakeholders en gefaciliteerd door MVO Nederland. Deze MVO-agenda is doorontwikkeld tot het in 2012 gelan- ceerde keurmerk Beton Bewust. Na enige jaren ervaring met het keurmerk, worden de eerste resultaten zichtbaar. Beton heeft een belangrijke rol in de samenleving. Door zijn veelzijdig- heid biedt het materiaal ruime mogelijk- heden voor duurzaam bouwen. De technisch lange levensduur maakt een lange cyclus mogelijk en is daarmee zowel in economische als milieutechni- sche zin gunstig. Aan het eind van de levensfase van een betonconstructie kan het sloopafval geheel worden her- gebruikt als grondstof voor nieuw beton. In gebouwen draagt beton bij aan een comfortabel en energiezuinig gebruik, onder andere door warmte- accumulatie en/of betonkernactivering. De grote vormvrijheid van beton maakt het mogelijk zowel standaard- als meer bijzondere bouwwerken te maken, maar ook om materiaalarm te bouwen. Beton is bovendien samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, die altijd op relatief korte afstand beschikbaar zijn.1) Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland. 1 Op het terrein van Ziekenhuis Bernhoven komt een woonwijk waarvoor deels 100% gerecycled beton is gebruikt met grondstoffen afkomstig van het ziekenhuis Bewust bouwen m 24 VAKBLAD I 4 2016

Reacties Reacties

Reageren
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Toegang tot het archief voor het hele bedrijf?

Met een bedrijfslidmaatschap krijgt het hele bedrijf toegang tot het online archief. Zo hoeft u niet voor elke medewerker afzonderlijk een lidmaatschap aan te vragen, maar zorgen wij ervoor dat dat in één keer geregeld wordt. Natuurlijk tegen gereduceerd tarief!

 

Meer informatie

Dit artikel los kopen?

Wilt u dit volledige artikel lezen, maar geen abonnement op Betoniek afsluiten? Bestel dan de pdf van dit artikel voor € 15,-.
Bestel dit artikel

Betoniek, platform over technologie en uitvoering van beton is een uitgave van Aeneas.
© 2017 www.betoniek.nl - alle rechten voorbehouden.